A biofreeze hatásmechanizmusa

Az ellenirritációs/kapu-kontroll teória

A hagyományos felfogás szerint a mentolnak, a Biofreeze fájdalomcsillapító egyik összetevőjének fájdalmat csillapító hatása ellenirritációs hatáson alapul. Leegyszerűsítve, az ellenirritációt kiváltó anyag elfedi az agy felé haladó, kellemetlenséget okozó fájdalomingereket, a fájdalomérző és nem fájdalomérző idegsejtek közötti ingerület-átvitel eredményeként. Ezt a „kapu-kontrollként” vagy „gating-ként” ismert folyamatot Melzack és Wall írta le először. A kapu-kontroll teória azon a felismerésen alapul, hogy a fájdalom átvitele kétféle afferens idegroston keresztül zajlik. Az egyik a nagyobb, mielinhüvelyes A-delta rost, amely gyors, intenzív fájdalomingereket továbbít. A másik a kisebb, nem mielinhüvelybe ágyazott „C” rost, amely a lüktető, idült fájdalmat közvetíti. A harmadik típusú, A-bétának nevezett idegrost ún. „nonnociceptív”, vagyis nem közvetít fájdalomingereket. A kapu-kontroll teória azt feltételezi, hogy az A-delta és C fájdalomérző rostok által közvetített ingerek keresztezhetők a nonnociceptív A-beta rostok aktiválásával/ingerlésével, így küszöbölve ki az egyén fájdalomérzetét.

fajdalom

Újabban a tudósok felfedezték, hogy a mentol tovább ingerli a TRPM8 hidegreceptorokat. Habár régóta elfogadott, hogy a hűtés és a hideghatás fájdalomcsillapító hatású, a hatás módja alig ismert. Most, hogy a kutatók tovább haladtak ezen az érző idegsejtjeinkben meglévő speciális hőérzékelő tranziens receptor potenciál (TRP) ioncsatornák izolálásának terén, sokkal jobban megérthetjük testünk bőrének hőérzékelését. Ezen speciális TRPM8 receptorok izolálásával és további tanulmányozásával még inkább alátámaszthatók a mentol hűtő hatásának előnyei a helyi analgetikumokban, mivel a mentol pont ezeket aktiválja, aminek következménye a fájdalomérzet csökkenése.

fajdalommentes

A Melzack-Wall fájdalomkapu
Az agy fájdalomérzékelése – a gerincvelő hártyái között – függ a C és A-delta (fájdalmat közvetítő) és az A-béta (fájdalmat nem közvetítő) idegrostok közötti kölcsönhatástól. Az A-béta idegrostok ingerlése egyúttal aktiválja a gátló interneuront, „bezárva az ajtót” a fájdalom elől.

Hidegterápia minden helyzetben

A fájdalomcsillapítás természetes, célzott útja.
Betegellátás: Alkalmazza a Biofreeze fájdalomcsillapítót a kezelés vagy terápia előtt, alatt és után, hogy saját kezűleg tovább erősítse szakszerű kezelését. Hasonlóan, ajánlja a Biofreeze fájdalomcsillapítót saját betegeinek otthoni kezelési tervének részeként.

Úgy mint:

  • Kiegészítő lehetőség a terápiákhoz
  • Graston Technique ® *
  • Ortopédia
  • Gerincvelői nyomás

Fájdalomkezelés: A járó és kórházi betegek lassabban gyógyulnak, ha a fájdalom meggátolja őket a rehabilitációs kezelések és gyakorlatok elvégzésében. A Biofreeze fájdalomcsillapító, a fájó izmokba és ízületekbe masszírozva megkönnyítheti páciensei számára, hogy megfelelő hatékonysággal vegyenek részt a kezelésekben. A gyors fájdalomcsillapítás elérésével a Biofreeze fájdalomcsillapító segítheti a sérülések és idült problémák kezelésében, melyekhez hagyományosan jeget és légáteresztő kötést javasolna.

(*) Graston Technique is a registered trademark of the Graston Corporation

fajdalomkor

Testmozgás és edzés: A Biofreeze fájdalomcsillapító a fájdalom csillapításával támogathatja a testmozgást és az edzést, így megkönnyítve a néha kellemetlen utóhatásokat, a mozgástartomány növelésével. Alkalmazza a Biofreeze fájdalomcsillapítót a gyakorlatok előtt, hogy kiküszöbölje az izmok érzékenységét és/vagy a lazítás során, hogy elkerülje a másnapi fájdalmakat. Az érzékeny izmokra használja közvetlenül a fájó területre a testedzés előtt és/vagy után. Kombinálja masszázzsal, ha szükséges.

A tapasztalatok a helyi analgetikumok alkalmazása mellett szólnak

A trend a célzott fájdalomcsillapítás felé mutat.
Manapság a fájdalomcsillapítás a helyi analgetikumok használata felé tolódik el, elhagyva a szisztémás fájdalomcsillapítókat. Ezt a trendet erősítik a bizonyítékokra alapozott, kutatásokkal alátámasztott mellékhatások a jelenleg használatos szisztémás fájdalomcsillapítókra vonatkozóan. A nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID), a COX-2 inhibitorok és az opiátok hatással lehetnek a gyomor-bél traktusra, a szívre, a vesékre és egyéb szervekre csakúgy, mint az öntudatra.
Ezzel szemben a helyi analgetikumok, mint a Biofreeze fájdalomcsillapító célzott fájdalomcsillapító hatást fejtenek ki, alacsony szintű szisztémás felszívódással, ezzel kisebb kockázatot jelentve a szisztémás toxicitásra és/vagy gyógyszer-kölcsönhatásra. A fájdalomkezelő orvosokat arra buzdítják, hogy a helyi fájdalomcsillapítókat hatékony és biztonságosabb alternatívaként elismerjék és ajánlják a szisztémás gyógyszerekkel szemben.